3 Nisan 2019 Çarşamba

Peygamberin Gusl Abdesti Alması





Rivayet 1. “Enes’in bize anlattığına göre, Resulullah’ın tek bir gusülle bütün hanımlarını dolaştığı olmuştur.”

Buhari, Gusl 12,24, Nikah 4, 102; Ebu Davud, Taharet 75, (218); Tirmizi, Taharet
106, (140); Nesai, 170, (1, 143).

Rivayet 2. “Resulullah, bir gün bütün hanımlarına uğradı. Her birisinin yanında ayrı ayrı yıkandı. Kendisine: ‘Ey Allah’ın Resulü’ dedim, ‘En sonunda bir kere yıkansanız olmaz mı?’ ‘Böyle yapmak daha temiz daha hoş ve daha paktır!’ buyurdular.”

Ebu Davud, Taharet 86, (219).

Rivayet 3. “Resulullah buyurdular ki: ‘Biriniz ehline temas eder sonra tekrar etmek dilerse ikisi arasında abdest alsın.

Müslim, Hayz 27, (308); Ebu Davud, Taharet 86, (220); Tirmizi, Taharet 107, (141); Nesai, Taharet 107, (1, 142).


Rivayetlerin Tenkiti:

Bu tür peygamberimizin özel hayatına dair, mahrem olan olaylarda bile sanki peygamberimizin yanındalarmış gibi rivayetlerde bulunmak ne kadar doğrudur. Peygamberimizin eşleri ile münasebetlerini rapor altına alan bu tür rivayetler hem yakışıksız hem de aşağıda açıkladığımız gibi kendi içerisinde tutarsızdır. Bunların dinle ne alakası, kime ne faydası var.

Birinci rivayete göre peygamberimiz aynı gün içerisinde bütün eşleri ile cinsel ilişkiye girdikten sonra gusül abdesti almıştır.  Ancak ikinci ve üçüncü rivayetler de ise her ilişkiden sonra, hatta daha da ileri gidilerek bir kişinin eşiyle ilişkiye girip, tekrar ilişkiye girmek istese bile gusül abdesti alması gerektiği rivayet edilmiştir. Görüldüğü gibi bu rivayetler kendi içinde çelişkili ve birbirlerine terstir. Bir günde nasıl bütün eşlerini dolaşır orası ayrı bir muamma, bu kısmı başka bir rivayette tekrar inceleyeceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder