2 Nisan 2019 Salı

Çekirge Yemek ile İlgili Rivayetler





Rivayet 1. “Resulullah’a çekirgeden sorulmuştu. Onlar, Allah’ın en kalabalık ordularıdır. Onu ne yerim ne de haram kılarım’ buyurdular.”

Ebu Davud, Et’ime 35, (3813); İbn Mace, Sayd 9, (3219)

Rivayet 2. “Resulullah ile beraber (altı veya yedi sefer) gazveye çıkmıştık. Gazve esnasında birlikte çekirge yedik.”

Buhari, Sayd 13; Müslim, Sayd 52, (1952); Tirmizi, Et’ime 22, (1822, 1823); Ebu Davud, Et’ime 35, (3812); Nesai, Sayd 37, (7, 210).

Rivayet 3. Cabir'den: Rasulullah çekirgelere beddua etti ve dedi ki: "Allah`ım! çekirgeleri helak et, büyüklerini öldür, küçüklerini helak et, nesillerini kes, ağızlarını geçimliğimiz ve rızkımızdan (uzak) tut. Sen duaları işitensin." (Orada bulunan) bir adam: "Ey Allah`ın Rasulu! çekirgelere nasıl böyle beddua ediyorsunuz, onlar ki Allah`ın ordularından bir ordudur" dedi. Allah Rasulü de cevaben: "çekirge, denizdeki bir balığın hapşırığıdır" buyurdular.

[Tirmizi, Et'ime 23, (1824); İbnu Mace, Sayd 9, (3221)]


Rivayetlerin Tenkiti:

Birinci rivayetle ikinci rivayet tamamen birbirine zıttır.

Birinci rivayette peygamberimizin çekirgeyi yemediği ama haramda kılmadığı diğer bir rivayette ise peygamberimizin sefer esnasında çekirge yediği rivayet edilmiştir. Peygamberin haram kılma yetkisi var mıdır, buna daha önceden değinmiştik. Peygamberin rivayetlerde geçtiği üzere Allah’ın en kalabalık ordusu dediği çekirgelere beddua etmesi de anlaşılır gibi değil.

Rivayetçiler “ çekirge, denizde ki bir balığın hapşırığıdır. “ ifadesinin rumuzlu bir ifade olduğunu ve manasının tam olarak anlaşılamayacağını söylemektedirler. Sorulan bir soruya cevap veren peygamber anlaşılmak istemez mi de, acaba ne dedi diye insanların kafasını karıştırmak için, rumuzlu konuşur.

Bazı rivayetçiler ise bu rivayetin sahih olmadığını ya da zayıf olduğunu söylemektedirler. Öyleyse sahih olmayan ya da zayıf bu tür rivayetlerin Kur’an’dan sonra en sahih kaynak denilen bu kitaplarda işi nedir. İnsanların zayıf ta olsa bu tür anlam vermekte zorlandıkları, kendilerince rumuzlu ifadelerin yer aldığı rivayetleri okuyunca imanlarının artacağını mı zannediyorlar.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder