12 Haziran 2018 Salı

Leyl Sûresinin Genel Mesajları

Mehmet OKUYAN

(1-7. âyetler): Leyl sûresinde geceye, gündüze, erkek ve dişiyi yaratan Yüce Allah’a yemin edilerek, iki insan grubunun psikolojisi ve davranışları ele alınmaktadır. Tercihini yardımlaşma, duyarlı davranma ve bütün erdemlere inanmaktan yana belirleyenlerin, hem bu dünyadaki söz konusu hedeflere, hem de âhiretteki ödüllere kavuşturulmaları kolaylaştırılacaktır.
(8-11. âyetler): Cimriler, kendini ihtiyaçsız ve sorumsuz görüp sonuçta duyarsızlığı tercih edenler, bu arada hakkı yalanlayanlar için de, zor olan cehennem yolu kolaylaştırılmış olacak, sahip olduğu malı âhirette kendisine hiçbir yarar sağlamayacaktır. Bir anlamda, kişiler kendi kararlarının sonuçlarıyla mutlaka buluşturulacaklardır.
(12-18. âyetler): İnsanlara doğru yolu göstermek ve isteyeni hidayete erdirmek sadece Yüce Allah’ın kontrolündedir. Bütün zamanların, mekânların ve yaratılmışların sahibi Yüce Allah’tır ve idare de sadece O’nun elindedir. Cenâb-ı Hakk, bu yetki ve gücünü kullanarak insanları kızgın ateşe karşı uyarmakta, hakkı yalanlayıp ondan yüz çeviren en azgın kişilerin ateşe gireceği uyarısında bulunmaktadır. Ateşten uzak tutulmak için, malını Allah yolunda veren en duyarlı insanlardan olmak gerekir.
(19-21. âyetler): Sonuçta, Allah rızasını kazanmak için yapılan hiçbir fedakârlığın karşılıksız bırakılmayacağı, Allah’a inanarak ve güvenerek yapılan bütün davranışların er veya geç memnuniyetle neticeleneceği müjdesiyle sûre sona erdirilmektedir.
Yüce Allah’tan, rızasını kazananlardan olmamızı nasip etmesini niyaz ediyoruz. Cehalet karanlıklarının sona erip, Kur’ân aydınlığının altında bir ömürle hepimizi yaşatmasını diliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder